Wat willen we bereiken
Doelstelling voor 2021
Thema Wonen
In 2021 wordt een flinke stap gezet naar de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022. De omgevingsvisie wordt aan de raad aangeboden en met een veegplan zijn wij voorbereidt op de overgang van de bestemmingsplannen naar één omgevingsplan. Die overgang loopt nog meerdere jaren door. Vanaf 1-1-2022 ontstaat van rechtswege een tijdelijk omgevingsplan van de situatie op dat moment. Waar tot 2021 de focus lag op visievorming en regelgeving verschuift in 2021 de focus naar het aanpassen van en toepassen in de feitelijke Wabo-taken. De kwaliteit van de fysieke leefomgeving wordt verder verbeterd met de wijkaanpak Betere Buurten en ontwikkelingen in City en Rijnhuizen.
De doelstelling een woningaanbod dat aansluit bij woonwensen en woningbehoefte van alle inwoners, ook ouderen en mensen met een beperking, krijgt in 2021 vorm door passende woningbouw te stimuleren en via de diverse projecten op het gebied van verzorgd- en beschermd wonen voor bewoners die woonondersteuning nodig hebben. Via de Woondeal werken we als regio, provincie en rijk samen om zowel genoeg woningen te kunnen bouwen als te zorgen dat deze ook toegankelijk zijn. Het rijk wordt gevraagd daar financieel aan bij te dragen via de woningbouwimpuls.
Om voldoende kwalitatief goede, duurzame en betaalbare woningen te realiseren, maken we afspraken met de corporaties en eisen we van particuliere initiatiefnemers dat ze ook sociale huurwoningen en lage middenhuurwoningen realiseren. Wij stimuleren dit met startersleningen, blijversleningen, duurzaamheidsleningen en verzilverleningen
Behoud en ontwikkeling van Nieuwegeins erfgoed wordt, naar aanleiding van de in 2019 vastgestelde Erfgoedvisie, verder onder de aandacht gebracht met samenwerkingspartners. Ruimtelijk beleid voor gebouwd en landschappelijk erfgoed en archeologie wordt geactualiseerd zodat met deze waarden rekening gehouden kan worden bij ruimtelijke ontwikkelingen en als onderdeel van het omgevingsplan. We realiseren het uitvoeringsprogramma erfgoed 2021-2022, behorend bij de Erfgoedvisie Verbinden met Verhalen.
In 2021 zijn de strategieën over warmtetransitie en regionale energietransitie klaar. Hiermee geven we richting aan voor het sturen op een energieneutrale en duurzame stad. De gevolgen van klimaatveranderingen bieden we het hoofd met de regionale adaptatiestrategie. In 2021 ligt de focus daarbij op droogte en hittestress. Het Matchingsfonds geeft bewoners financiële ondersteuning zodat zij zelf kunnen bijdragen aan deze doelstellingen.
Thema Economie
In 2021 komen wij voor onze economische kerngebieden met een passende actie om tot kwaliteitsverbetering te komen en starten met het formuleren van uitgangspunten voor het toekomstbestendig maken van die gebieden. Dit krijgt vorm in een actieprogramma.
De innovatiedag 2021 heeft als doel het bedrijvennetwerk te versterken. VMBO-scholieren laten we kennis maken met onze bedrijven om de aansluiting school met bedrijf te verstevigen. Met de Zomerondernemer krijgen een aantal startende ondernemers hulp bij de start van hun bedrijf.
Wij faciliteren winkeliers hun winkelaanbod passend en aantrekkelijk te houden. Wij staan goed in contact met alle ondernemers om hun wensen goed in beeld te houden. We proberen de overlast te beperken die ondernemers en bezoekers ondervinden als gevolg van bouwwerkzaamheden in City.
We bouwen het economisch merk Nieuwegein verder uit met een publiciteitscampagne om de aantrekkelijkheid van Nieuwegein op (nieuwe) bezoekers en bedrijven te vergroten. Daarbij geven we samen met het stadsmarketingplatform onder andere aandacht aan het fietsrouteboekje, de PLOF-parade, de campagne Koop Lokaal en, naast andere economische aspecten, aan de ‘logistieke hotspot’ Nieuwegein.
Relatie met andere programma's
Er liggen belangrijke relaties met het programma Leefomgeving en Veiligheid. Zowel rond de duurzaamheidsthema's klimaatadaptatie en Routekaart energie neutraal Nieuwegein 2020, als rond de thema's afval en circulariteit en verkeer & vervoer.
In de regiodeal komen de programma's wonen en economie, leefbaarheid en veiligheid en versterking eigen kracht, ondersteuning en bescherming integraal samen.
Bij het thema passende woningen ligt een relatie met het programma versterking eigen kracht, ondersteuning en bescherming , in het bijzonder bij de doelstelling rond woonwijs.
In het (economisch) aantrekkelijk maken van onze stad (stadsmarketing), erfgoed en Nieuwe Hollandse waterlinie liggen relaties met het programma vrije tijd
Met wie werken we samen
In dit programma werken we met tal van partijen, partners, regiogemeenten en gemeenschappelijke regelingen samen om het beste voor Nieuwegein te bereiken, ook in de regio.
Bij wonen is de U10 een belangrijke partner. De toekomstige ontwikkelopgaven (verstedelijking, mobiliteit, energie, groen, recreatie) vragen nog steeds om beleidsmatige en bestuurlijke samenwerking op strategisch niveau. Wij werken verder aan de Ruimtelijk Economisch Programma, Regionale Energie Strategie (RES) Utrecht, en de uitwerking van afspraken uit de Woondeal en Regiodeal.
Ook het thema klimaat en duurzaamheid houdt zich niet aan onze gemeentegrenzen en kenmerkt zich om die reden door een intensieve samenwerking in de regio. Zo nemen wij deel aan het Netwerk Water en Klimaat van de regio Utrecht. Hierin wordt voor de visie klimaatadaptatie samengewerkt met de veiligheidsregio Utrecht, de provincie, het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en vijf andere Utrechtse gemeenten.
Bij de Routekaart energie neutraal zijn de volgende partners betrokken: RES-regiogemeenten U10, NMU, provincie Utrecht, Eneco, Stedin, woningcorporaties, Energie-N, Warmtebron, EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Samenwerking met de regio kan diverse aspecten van ons economisch beleid versterken. Daarom maken we ons in 2021 in regio sterk voor Human Capital Agenda van de Economic Board Utrecht (EBU) en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De EBU verbindt sectoren die elkaar nu nog onvoldoende vinden. In nieuwe coalities koppelt ze bedrijven aan overheden en kennisinstellingen met het doel een groenere, gezondere en slimmere regio en initiatieven die zorgen voor groei, banen en marktaandeel voor het Utrechtse bedrijfsleven. Met de komst van de Regionale Ontwikkelmaatschappij regio Utrecht wordt in de periode 2021-2024 een grote sprong gemaakt in de versterking van de Utrechtse economische structuur voor het creëren van brede welvaart door bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden. Omdat onze economische kerngebieden een belangrijke regiofunctie vervullen vragen we de provincie bij te dragen een de toekomstbestendigheid van de gebieden. Ook de samenwerking binnen de Stichting Binnenstadsmanagement is waardevol. Dit is een samenwerkingsverband van de winkeliersvereniging City Plaza, theater De Kom, bibliotheek De Tweede Verdieping, stichting weekmarkten Nieuwegein, wijkplatform, vastgoedeigenaren en de gemeente.
De gemeente Nieuwegein is één van de twaalf deelnemers in de gemeenschappelijke regeling Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht. De RUD Utrecht voert taken uit op het gebied van vergunningenverlening, toezicht en handhaving.